pondělí 19. srpna 2019

České školy budou mít rok ZAVŘENO

   Co se původně zdálo jako aprílový žertík, byť ohlášený s opožděním v květnu, se nyní jeví jako reálný projekt.


   Na ministerstvu čar a kouzel (čti ministerstvu školství) se předhánějí v navrhování "inovací", které vedou tak akorát k destrukci českého vzdělávacího systému. Už jsme ustáli Kateřinu Valachovou a její "inkluzi" v českém, všechny strany poškozujícím, provedení. I její myšlenku, že mateřské školy mohou suplovat jesle. Které stát v devadesátých letech neprozřetelně zrušil a dvouleté děti jsou nyní součástí mateřské školy.

   Strana STAN před prázdninami zadala do Google vyhledavače “finské školství”, vytrhla z textu, co se jí líbilo a podala to jako návrh ke schválení. To, co běžně ve světě funguje, se v našich končinách dá praktikovat asi jako nudismus na dětském hřišti. Zkusit to můžete, ale přinese vám to víc škody než užitku.

    Pro každého učitele po 10 letech praxe jeden rok studijního volna - tzv. sabatikl. To je to, co naši zemi bez šesti tisíců učitelů spasí? Nikoli navýšení prestiže povolání a adekvátní mzda. Vize je to pěkná, v mnoha okolních státech funguje. Nejen na poli školství. Ovšem v oněch mnoha státech nemají tak zastaralý, upadající a finančně podhodnocený systém veřejného vzdělávání jako u nás.

   Nabízí se hned několik otázek. Již teď chybí učitelé v řádech tisíců. Kdo tedy půjde pracovat za ty, kteří budou mít rok volna? A kdo bude suplovat práci ředitele, který má těch 10 let také za sebou? 
   
   Zamysleli se páni politici nad detaily? Bude to platit i pro pedagogy těsně před penzí (potřebují se ještě vzdělávat v oboru?), učitelky vracející se z mateřské dovolené (která se jim započítává do praxe, čili dostanou “roční volno” za dva roky ve školství plus dvě mateřské)? Jakou bude mít stát záruku, že se do školství po roční pauze vrátíme a nevyužijeme ji spíš k vyhledání lukrativnějšího pracovního uplatnění?

   Vzhledem k tomu, že průměrný věk učitelů je nad 50 let, statisticky tak 80 % má danou lhůtu odpracovanou. To jako teď sborově odejdou na rok pryč? Nebo budou nějaké pořadníky? Kterých se tak půlka nedožije?

   Během onoho (až) roku sebevzdělávání, budeme prý dostávat poměrný plat. Ve školství, kde chybí peníze na platy, asistenty, vzdělávací pomůcky, vybavení škol…

   Už takhle máme (učitelé) podle veřejnosti tak 5 měsíců prázdnin. Nevím, jak by rozdýchali rok "volna", který by nám platili ze svých daní. Přestože by tento rok měl sloužit ke studiu, stážím a rozšiřování praxe. Hlavně tedy doufám, že jsou vysoké školy připraveny na nápor "studentů" z řad pedagogů. Nebo spíš, že si všichni profesoři nevezmou také rok studijního volna. 

   Budu ve státní vzdělávacím sektoru devátým rokem. Za tu dobu v něm stát stihl napáchat mnoho škod a dehonestovat povolání učitel. V neposlední řadě oslabil české školství, které patřilo k jedněm z nejlepších na světě.

   Bylo by na čase, není-li už pozdě, vyměnit amatéry v čele našeho sektoru, jež se tam střídají jak aprílové počasí, za někoho méně populistického a problematiky znalejšího. Většina čelních představitelů viděla školu jen zvenku. Paní Valachová ani pan Plaga českým učitelům moc dobrého nepřinesli. Spíš se předhánějí, kdo prosadí větší absurditu pod líbivým heslem "Zachraňme české školství". Ale zachraňují ho stejně, jako když plavčík hodí tonoucímu kruh z betonu...

Žádné komentáře:

Okomentovat